14 april 2015

De cyklade hem Årets kooperativ 2015

2014-10-04 11.03.55Med cykeltransporter av såväl smörgåstårtor som hela kontor förändrar Pling stadsbilden. När hälften av dagens motortransporter sker med cykel frigörs yta, buller och utsläpp minskar och det blir ansikten istället för fordon i stadsmiljön. Göteborgsföretaget utvecklar också en egen ny lastcykel som byggs i Holland. Pling Transport blev i dag Årets Kooperativ i Göteborgsregionen 2015.

Över hälften av alla transporter i europeiska städer som idag sker med lastbil och bil är så små och går så korta sträckor att de lika gärna kan ske med lastcykel. Dessa har många fördelar. Yta frigörs, buller och luftutsläpp minskar och det blir ansikten i stadsbilden istället för fordon. Energiförbrukningen blir också minst 10 gånger lägre med lastcykeltransport jämfört med motorfordon och resursförbrukningen för att tillverka en lastcykel är 25 gånger mindre jämfört med att tillverka ett motorfordon.

IMG_8712Vid ett mingel i samband med Coompanions årsstämma delade Karl Malmström, VD Connect Väst ut priset som togs emot av Thomas Röstell mellan eftermiddagens transportuppdrag.

Motiveringen lyder

Ett innovativt kooperativ som omsätter sina idéer i närmiljön.Cykeltransporter har potiential att bli en viktig pusselbit för att skapa en hållbar stad. Verksamheten stämmer väl överens med Göteborgs strävan att vara en demonstrationsarena för nya transporter och teknikinnovationer.

Pling Transport är ett bra exempel på att kooperativ är ett sätt att driva företag där affärer och hållbar utveckling förenas.

Fler bilder från prisutdelningen finns här!

 

De nominerade var

Årets nominerade var Nääs Konsthantverk, Pling Transport och Beatebergs Hunddagis

Förra året var det Sentient, utvecklarna bakom styrfunktionen i de backande lastbilarna som Van Damme gjorde sin episka split emellan.

Läs mer här om utmärkelsen och föregående års vinnare!

Dela

%d bloggare gillar detta: