24 september 2015

Västra Göteborg – bäst på att främja socialt företagande

IMG_1637Stadsdelen Västra Göteborg är en förebild och föregångare när den gör verklighet av överenskommelsen mellan Göteborgs Stad och den sociala ekonomins organisationer genom en egen handlingsplan.  Handlingsplanen möjliggör för sociala företag att skapa jobb, sociala innovationer och leder mot en hållbar utveckling i Göteborg. Ett bra exempel på business for inclusion!

Olof Olsson från Västra Göteborg tog emot priset
– Jag blev både glad och överraskad. Det här betyder att vi som arbetar i stadsdel Västra Göteborg får ytterligare energi i vårt arbete med att samverka med den ideburna sektorn!, säger Olof Olsson.

Kooperation har alltid varit ett sätt att möta samhällets utmaningar. Idag står många utanför arbetsmarknaden. Att starta tillsammans i ett socialt företag kan göra det möjligt för den som länge varit utan jobb att komma i sysselsättning och till försörjning. Dessa företag, alltså oftast kooperativ, som har som syfte att skapa arbete kallas “arbetsintegrerande sociala företag”.  Förutom rådgivning, entreprenörsutbildning, goda förebilder och ett bra nätverk, krävs engagerade och modiga tjänstemän och politiker i offentlig sektor och medvetet näringsliv som ser värdet i dessa företag. Priset, stora sociala företagsfrämjarpriset, syftar alltså till att uppmuntra initiativ av personer/organisationer som inte själva är sociala företag eller har som verksamhetsidé att främja socialt företagande.  Coompanion och de sociala företagen utser tillsammans vinnaren. Priset är en nationell utmärkelse.

Priset delades ut på Stora Sociala Företagsdagen och bestod av en vas/urna tillverkad av konstnären Margita Persson som är verksam inom Vägen ut! kooperativen.
Bilder från sociala företagsdagen kan du se på vår Facebooksida!

 

Dela

%d bloggare gillar detta: