21 april 2016

Årets kooperativ ordnar jobb som fixar uppehållstillstånd

Volontärerna skapade kooperativet som gör det möjligt för flyktingar att få uppehållstillstånd och delaktighet i Sverige. Idag prisas de som Årets kooperativ i Göteborgsregionen.

abis_beskuren_lagMargreth Heirås, en av grundarna i ABIS berättar hur allt startade:
– En gömd familj med tre barn som flydde från gränspolisen var starten för ABIS hösten 2011. De bodde i en bil i ett ouppvärmt garage i Hammarkullen. Ett av barnen slutade prata och växa. En insamling startade men pappan ville inte bara ta emot. Han ville arbeta för pengarna. Vi kom på att vi skulle starta ett kooperativ och anställa pappan. Kooperativets kunder blev vänner och bekanta som ville hjälpa till och samtidigt få hjälp med allt möjligt som trädgård, städning, däckbyte, stenläggning, målning, tapetsering och så vidare. Rot- och RUT-bidrag kunde användas.

Idag har familjen uppehållstillstånd på grund av arbete via ABIS. Föräldrarna arbetar, barnen går i skola och de har återhämtat sig när livet blivit tryggt. Kooperativet ABIS har gjort samma sak med fler familjer. Idag är 17 anställda i verksamheten och filialer har startats i Stockholm, Malmö, Stenungsund och Kristinehamn. Dessutom är verksamheten under uppbyggnad i Åmål.

Medarbetarna erbjuds också att bli medlemmar i kooperativet vilket innebär att ett arbete i ABIS inte bara betyder försörjning och större chans till uppehållstillstånd, utan också delägarskap.

45 personer, både vuxna och barn, har fått uppehållstillstånd via anställningar i ABIS. Starten och en stor del av skötseln av företaget sker i form av volontärarbete – ett volontärarbete som alltså leder till jobb.

ABIS Arbetskooperativet Solidaritet blev idag Årets Kooperativ i Göteborgsregionen 2016.

Motiveringen lyder

Genom sitt engagemang och frivilligarbete möter kooperativet en högaktuell samhällsutmaning. Modellen, som innebär att flyktingar direkt får arbete och möjlighet till lyckosam etablering, har stora möjligheter till spridning.
Förutom de livsavgörande resultat som kooperativet åstadkommer, blir anställda delaktiga i företaget och i en social gemenskap.
ABIS Arbetskooperativet Solidaritet är ett fint exempel på hur den kooperativa affärsmodellen både bidrar till ekonomisk utveckling och förändrar världen.

De nominerade var

Årets nominerade var, förutom ABIS,  Stadskupan och Kooperativ Handel FRAM

Läs mer här om utmärkelsen och föregående års vinnare!

 

 

Dela

%d bloggare gillar detta: