28 mars 2017

Delad glädje är dubbel glädje

watoto-uf-kooperativ-2017

Sista året på Högre Samskolan får man möjlighet att starta och driva ett UF-företag. Watoto Studios UF består av fyra godhjärtade tjejer som brinner för idén om att hjälpa behövande barn i Ghana. Genom att nyttja barns kreativa sida och fantasi kläckte de sin affärsidé. Watoto Studios UF är vinnarna av Årets Kooperativa UF-företag och kammade även hem en andra plats i kategorin Årets Vara.

– Barn älskar att måla och tillsammans har vi lyckats skapa färgglada kort som sprider glädje och omtanke. Vi förstod direkt att detta skulle vara ett vinnande koncept, säger Ellen Brohagen, VD på Watoto Studios UF.

Digitala verktyg ett måste
För att möjliggöra idén krävs ett samarbete med ett barnhem som har en scanner för att snabbt kunna skicka över teckningar. Tina´s Childcare i Ghana blev det självklara valet. På barnhemmet bor flera fantastiska och kreativa barn i åldrarna 2-15 år. Här har de har främst sålt sina kort på lokala julmarknader.

– Vi hade som mål att fram till UF-mässan nu i mars sälja för 10 000 kronor. Det nådde vi ganska snabbt redan i början av december. Visionen är självklart att sälja för lika mycket, säger marknadsföringsansvarig Matilda Dahlman.

 

Att driva ett UF-företag leder till att man får möjlighet att förverkliga sin idé till verklighet och testa sin egen företagsamhet. Alla i Watoto Studios UF håller med om att UF-kursen är absolut den bästa kursen på gymnasiet.

– Vi lär oss genom hela processen. Nyttigt att lära sig att kunna sätta den egen vilja åt sidan och få kompromissa fram vad som är bäst för företaget, säger Ellen Brohagen och får medhåll av kollegan.
– Det gäller att vara beredd på det oväntade och alltid vara på tårna, säger  Sara Lagerstedt, ekonomiansvarig.

Om Watoto Studios UF ska fortsätta sitt arbete efter avslutat UF-år återstår att se.

– Visionen är en kollektion av skolmaterial men samtidigt finns det så mycket annat vi vill hinna med i livet också, säger Matilda Eklund produktansvariga på Watoto studios UF.

 

Kanske bäst i Sverige
De tycker alla att de har utvecklats som individer tack vare att de fått driva ett UF-företag. Att de fått lära sig att samarbeta på en helt annan nivå, ta ansvar och samtidigt utmanats när de mött på motstånd och fått tänka om. Samtliga grundare av Watoto Studios UF kände varandra sedan innan och tycker att detta har underlättat hela processen.

– Vi har byggt upp en slags syskonrelation gentemot varandra så självklart har det också varit både lätt och tufft. Ibland har det lett till onödiga ”syskonbråk”, säger Sara Lagerstedt.

Nu väntar SM på Stockholmsmässan i Älvsjö i början av maj. För tjejerna känns det fortfarande overkligt.

– Vi var inte alls beredda på att ta hem första pris i Årets kooperativa UF-företag. Det är så roligt att folk tror på oss och vår idé. Speciellt eftersom vi även representerar barnen i Ghana, säger Ellen Bergenhagen och kollegan fyller i,

– Nästa steg blir att ladda om för SM och starta vår nästa stora säljperiod, säger Matilda Eklund, produktansvarig på Watoto Studios UF.

 

Läs mer om UF-mässan Ung Företagsamhet

Vill du veta mer, kontakta:
Virginia Sapikas, Coompanion Göteborg
E-post: virginia.sapikas@coompanion.se

 

 

Dela

%d bloggare gillar detta: